Mensaje de Roger Torrent: “También se persigue la voluntad de los catalanes”. 25/03/2018

Mensaje de Roger Torrent i Ramió tras los altercados en Cataluña por la detención de Puigdemont (Vídeo al final del post).
Catalans, catalanes, estem vivint els moments més foscos de la democràcia i els drets
fonamentals a Catalunya i al conjunt de l’Estat espanyol des de 1978. Ens trobem en un context d’involució democràtica sense precedents i, en aparença, sense aturador.Els darrers temps hem vist com es retallaven i vulneraven progressivament drets fonamentals que donàvem per descomptats. Hem vist com es perseguia policialment un referèndum, com es reprimiaviolentament les persones que hi participaven. Hem vist com s’empresonava membres d’un Govern democràtic, i persones escollides per centenars de milers de ciutadans eren forçades a l’exili.
Aquesta escalada de vulneracions va fer un salt exponencial divendres,quan cinc persones més van ser enviades a presó per les seves ideespolítiques, provocant un cop gairebé definitiu a la democràcia espanyola.
La set de venjança dels poders de l’estat, però, és inesgotable, i avui hem rebut amb tristesa la notícia de la detenció del president Carles Puigdemont a Alemanya.
Amb aquestes accions no s’ està perseguint només persones, sinó que s’està segrestant la voluntat del conjunt del poble de Catalunya expressada a les urnes. El president Puigdemont ho és en virtut de la decisió lliure, sobirana i democràtica dels seus conciutadans expressada en el Parlament. I cap jutge, ni cap govern, ni cap funcionari té la legitimitat per cessar, i encara menys perseguir, el president de tots els catalans.
 
No és una causa personal. L’Estat està atacant al cor de la democràcia
fent una causa general contra els seus adversaris polítics, i s’acarnissa
amb Catalunya convertint-la en un laboratori per poder perseguir la
dissidència arreu. L’Estat, amb les seves accions, està posant en risc els
fonaments sobre els que es va construir Europa. I tots els defensors dela democràcia i les llibertats ens hem de sentir interpel·lats, sigui quina sigui la nostra opció.
Vull enviar un missatge de solidaritat i d’escalf a les famílies dels presos i dels exiliats, i a tota la ciutadania. Comparteixo amb vosaltres la indignació per aquesta situació. Davant d’aquest context especialment injust, vull fer una crida a la calma i a la responsabilitat de tothom. Totes les respostes han de ser democràtiques, cíviques, transversals inecessàriament pacífiques, com sempre hem fet els catalans. No regalemvictòries a qui no vol que la democràcia venci. No tinc cap dubte que la societat catalana actuarà com sempre ha fet: des de la no violència i la fermesa.
 
Aquesta situació exigeix una sortida política. No judicial.
Ara és l’hora de la política. Ho hem defensat sempre i ara és més pertinent que mai. Enaquest sentit, i en virtut del càrrec que ostento, vaig fer una crida a la
creació d’un gran front social i democràtic de defensa de les llibertats i
els drets del país. Un front que tingui traducció a la societat civil i que fins i tot pugui arribar a cristal·litzar a les institucions. Aquest Parlament és capaç, i ho ha demostrat, de generar acords amplis que reflecteixin consensos que estan ben instal·lats en la nostra societat.Per aquest motiu ahir vaig emplaçar a tothom a fer aquest front comú pels drets i llibertats fonamentals. Per això, els informo que demà mateixcomençaré a treballar amb partits, sindicats, entitats i organitzacions rellevants de la societat civil per tal d’articular una resposta conjunta i unitària. L’hora és greu. L’excepcionalitat, evident. I la causa de la democràcia està per sobre de qualsevol interès.
Catalunya necessita una resposta a l’alçada de les circumstàncies. Catalunya necessita la fermesa, el compromís, la dignitat i la diversitat d’aquest Parlament, dels seus representants, però també del conjunt de la societat civil, per salvar la democràcia, els drets i les llibertats.
 
Posem-hi unitat, intel·ligència col·lectiva, aparquem discrepàncies,construïm esperança. Fem-ho. Fem-ho ara.